Wake up. Keep on dreaming.

Perfitimet shendetesore te kafese

Vlerat e pirjes se kafese ne jeten e perditshme kane mes tyre shume perfitime shendetsore

Kafeja është një nga pijet më të njohura në të gjithë botën, me miliarda filxhanë që konsumohen çdo ditë. Eshtë një pije që shijohet nga pothuajse gjysma e të rriturve në Shtetet e Bashkuara si një mënyrë për t'u zgjuar në mëngjes, për të qëndruar vigjilent gjatë ditës ose për të qëndruar zgjuar gjatë netëve të vona. Megjithë popullaritetin e saj, ajo ka qenë gjithashtu objekt shqyrtimi dhe shqetësimi kur bëhet fjalë se si ndikon në shëndetin e atyre që konsumojnë një ose më shumë filxhanë çdo ditë. Në të kaluarën, kafeja është akuzuar për shkaktimin e problemeve që variojnë nga presioni i lartë i gjakut deri te diabeti. Për fat të mirë për adhuruesit e kafesë, hulumtimet më të fundit kanë ndryshuar shumë pikëpamje për këtë çështje. Studimet kanë treguar që kokrat e kafesë në të vërtetë mund të japin një numër përfitimesh pozitive shëndetësore.

Një nga përfitimet e fasuleve të kafesë është se ato përmbajnë një antioksidant të quajtur acid klorogjenik (CGA) përveç antioksidantëve të tjerë. kokrat e papërpunuara përmbajnë afërsisht 9 përqind CGA nga pesha, e cila mund të ndihmojë në humbjen e peshës dhe është një neuroprotekant. kokrat e kafesë gjithashtu ndihmojnë në uljen e inflamacionit, i cili shoqërohet me një numër shqetësimesh shëndetësore. Për më tepër, kafeina në kokrat e kafesë siguron përfitime të tilla si ulja e dhimbjeve të kokës. Kuptimi i këtyre përfitimeve shëndetësore mund të ndihmojë që pirësit e kafesë të vlerësojnë më shumë sesa thjesht shijen e filxhanit të tyre të ardhshëm të java.

Rreziku i zvogëluar i diabetit tip 2

Duke pirë kafe të kafeinuar ose kafe të dekafeinuar në mënyrë të rregullt, dikush potencialisht mund të zvogëlojë rrezikun e tyre për zhvillimin e diabetit tip 2. Rreziku i zvogëluar shoqërohet me pirjen e shumë filxhaneve, sa gjashtë në ditë. Besohet se antioksidantët, siç është CGA, që gjenden në kokrat e kafesë janë të paktën pjesërisht përgjegjës për këto nivele më të ulëta. Sipas disa studimeve, CGA madje mund të ndihmojë në mbajtjen e niveleve të insulinës madje.

Rreziku i zvogëluar i sëmundjeve të zemrës

Një nga përfitimet më befasuese të kafesë ka të bëjë me zemrën. Edhe pse kafeja përkohësisht shkakton një rritje të tensionit të gjakut të dikujt, pirja e dy filxhaneve në ditë mund të ndihmojë në parandalimin e problemeve të caktuara kardiovaskulare, siç është dështimi i zemrës. Kafeina gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin e shqetësimeve ose parregullsive në ritmin e zemrës së një personi. Për më tepër, ekziston gjithashtu një rrezik i zvogëluar nga goditja në tru.

Rreziku i ulët i kancerit të lëkurës

Melanomat malinje janë forma më e rrezikshme dhe potencialisht kërcënuese për jetën e kancerit të lëkurës dhe një nga llojet më të zakonshëm të kancerit në Shtetet e Bashkuara. Studimet kanë zbuluar se ekziston potencialisht sa një rrezik 20 përqind më i ulët kur një person pi minimumi katër filxhanë kafe në ditë. Lloji i kafesë ka rëndësi këtu, pasi studimi tregoi se kafeja pa kafeinë nuk ishte aq e efektshme. Studimet mbi kancerin jo-melanoma dhe kafenë kanë treguar që njerëzit kishin 17 përqind më pak të ngjarë të zhvillonin formën më të zakonshme të kancerit të lëkurës, karcinomën e qelizave bazale, nëse pinin tre ose më shumë filxhanë kafe çdo ditë.

Rreziku i ulët i kancerit në përgjithësi

Edhe pse dikur besohej se kafeja ishte potencialisht kancerogjen, studimet më të fundit kanë zbuluar se mund të ndihmojë në uljen e rrezikut për një shumëllojshmëri të kancereve, jo vetëm të kancerit të lëkurës. Rreziku i kancerit të mëlçisë dhe prostatës mund të zvogëlohet. Për shembull, sipas studiuesve, pijet e kafesë kishin 40 deri 50 përqind më pak të predispozuar për të zhvilluar kancer të mëlçisë sesa individët që jo. Kanceret e tjera që mund të jenë më pak të mundshme kur pini kafe përfshijnë kancerin oral, mitrës, zorrës së trashë dhe zorrës së trashë.

Rreziku më i ulët i sëmundjes së Parkinsonit

kokrat e kafesë përmbajnë kafeinë që mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të burrave që zhvillojnë sëmundjen e Parkinsonit. Në disa, rreziku zvogëlohet deri në 25 përqind. Gratë gjithashtu mund të kenë një rrezik më të ulët kur nuk janë në një terapi zëvendësuese të hormoneve. Kafeina zvogëlon rreziqet e Parkinsonit duke ndaluar qelizat nervore që prodhojnë dopaminë të vdes.

Jeto më gjatë

Pirja e kafesë ose të kafesë me kafe mund të ndihmojë disa të jetojnë jetë më të gjatë. Studimet e kryera nga AARP dhe Instituti Kombëtar i Kancerit kanë treguar që gratë dhe burrat zvogëlojnë rrezikun e tyre për vdekje të parakohshme duke pirë kafe. Rreziqet e zvogëluara të shëndetit që vijnë nga kokrat e kafesë mendohet se kontribuojnë në këtë.